Texel heeft een oppervlakte van 16.000 ha en een lengte van 26 km en een breedte van 9,6 km.
Over Texel wordt vaak gezegd dat het eiland " Nederland" in het klein is. Hier is een gevarieerd landschap te vinden met duinen,  bossen, polders, gezellige dorpjes en een gezellige bevolking. Op Texel zijn zeven pittoreske dorpjes met gezellige bars en restaurants en vele recreatieve mogelijkheden. Een groot deel van het eiland bestaat uit natuurlijke gebieden met specifieke planten en dieren (bijvoorbeeld De Slufter, De Muy). Met ongeveer 30 km zandstrand heb je genoeg ruimte op Texel.

De Koog
Badplaats De Koog is slechts twee duinen rijen gescheiden van de Noordzee en is daardoor ideaal voor vele toeristen. Hier kan men gaan winkelen  en vervolgens in een van de vele cafe's rusten of zwemmen in het subtropisch zwembad. Het bosgebied en Ecomare, het Centrum voor de Wadden-zee en de Noordzee, ligt direct ten zuiden van De Koog.

Den Burg
Den Burg is het centrum van het eiland, hier zijn de gemeenteraad en enkele andere belangrijke instellingen. Verder vindt men hier vele winkels en elke maandagochtend is er een markt. In Den Burg is het VVV kantoor gevestigd. In een van de oudste huizen van Den Burg is de zetel van het plaatselijke museum.

De Waal
De Waal is met 415 inwoners (2001) het kleinste dorp op het Nederlandse waddeneiland Texel. Het dorp bestond al in de 12e eeuw, en heeft tot 1613 aan zee gelegen. Na droogmaking van de polder Waalenburg bevindt het zich echter midden op het eiland. In het dorp bevindt zich het Cultuur Historisch Museum. Volgens de volksverhalen leven de Sommeltjes nabij De Waal, op de Sommeltjesberg.

Oudeschild
Het dorp Oudeschild ontstond aan het begin van de 17e eeuw. De VOC-schepen, die voor de Reede van Texel lagen, zorgden voor handel en welvaart. Door de Skilsloot werden met kleine bootjes de vaten drinkwater van de waterputten bij buitenplaats Brakestein naar de wachtende schepen op de Rede van Texel vervoerd.
Oudeschild is het enige dorp van Texel dat direct aan zee ligt. Eb en vloed kunnen in de haven rustig hun gang gaan. Een aantal keer per jaar stijgt het water zo hoog dat de kade overstroomt.
Kaap Skil - Jutters en zeehelden
In het museum Kaap Skil, in het centrum van Oudeschild, maakt u kennis met de jutterij en het maritieme verleden van Texel in het algemeen en Oudeschild in het bijzonder. U stapt er binnen in vissershuisjes uit vroegere tijden, er zijn demonstraties touwslaan en visroken, en u komt er alles te weten over de Reede van Texel, de roemruchte VOC en zeehelden als Michiel de Ruyter, die ooit kind aan huis waren in Oudeschild.
Zelfpluktuin

In de Zelfpluktuin aan de middellandseweg 4 kan je zelf je eigen fruit, groente en bloemen rechtstreeks uit de tuin plukken. Verser en gezonder kan niet! Na het plukken kan je rustig bijkomen op het terras en voor kinderen is er een speeltuin met graafmachines.
Omgeving
CHALET
VERHUUR
TEXEL
Voor een goed en verzorgd chalet !!